Příběh našeho moštu

Náš sad je tvořen starými odrůdami jabloní, hrušní, třešní a švestek. Stáří stromů je 80 a více let. Historie sadu tedy zřejmě sahá až do dob bývalých německých obyvatel obce Proboštov u Tašova. Všechny naše jabloně a hrušně jsou vysokokmeny.

V prvním roce po převzetí sadu do naší péče jsme se věnovali především poznávání jednotlivých odrůd a jejich využití. Naši předci byli chytří a vysadili odrůdy pro přímý konzum, moštování, sušení, kuchyňské zpracování i uskladnění.

Pro moštování jsme vybrali odrůdy Grávštýnské, Strýmka a zatím neurčenou odrůdu z kategorie renet. 

Jak očesat vysokokmen? Těžko : )
Naše stromy mají 6 a více metrů, není tedy jednoduché dostat ovoce dolů v dobré kvalitě, tj. nerozbité. Část úrody češeme ručně, s pomocí teleskopického česáčku, žebříku, část je následně sklepána do plachty. Pro pasterovaný mošt volíme odrůdy Grávštýnské a zatím neurčenou výbornou renetu. Vše následně obratem odvážíme do moštárny.

V moštárně je v hygienickém provozu mošt vylisován, pasterován a stočen do bag in boxů 3, 5 nebo 10 litrových. 

Výsledkem je kvalitní, neoxidovaný (světlé barvy), mírně zakalený mošt s výbornou chutí a trvanlivostí min. 1 rok v uzavřeném obalu a 14 dní po otevření a uložení v chladničce.

Cena za 3 litry v Bag-in boxu – 180 Kč.
K dispozici je pasterovaná i nepasterovaná verze. Při pěstování a výrobě nejsou použity žádné chemické přípravky, cukr ani barviva. Všechny plody pečlivě myjeme a kontrolujeme i na plíseň v jádřinci.

Napište nám

Napište nám zprávu na chat, ahoj@probostovo.cz nebo volejte 777 565 962.

Předání je možné v Ústí nad Labem a Trmicích. Mošt je připraven k odběru od 15. 11. daného roku.

Na co použijeme výtěžek z prodeje moštu?

Součástí sadu je i chráněná vlhká louka s výskytem Kosatce sibiřského a dalších druhů rostlin. Dále pak několika ohrožených motýlů a brouků. Louka vyžaduje náročnější management dle doporučení AOPK, které spočívá v seči a odstranění materiálu. Prostředky, které získáme prodejem moštu pokryjí péči o louku.
Zakoupením moštu přispíváte k zachování cenných druhů. 

Sledujte nás na sociálních sítích Facebook a Instagram